Hvordan lager man oljer selv?

hexe3 (1)

Hovedutfordringen av de mest verdifulle oljer er at de stoffene vi setter mest pris på forsvinner ganske fort, og det er ikke mulig å kjøpe de helt fullverdig som fersk i butikkene. Fersk presset olje er lett fordervelig og må derfor siles, ofte raffineres, filtreres osv.

Slik kommer det at det egentlig utrolig virksomme solsikkeolje som har en linolsyre-innhold av opp til 78% ble til billigvare med nesten ingen verdifull linolsyre, men hovedsakelig oljesyre. Linolsyre gjør at oljen harskner kjapt og er derfor en fiende til industrien, som vil ha lang lagringstid og ukomplisert håndtering. I tillegg får de gode inntekter av å selge linolsyre for seg selv i preparater, som kremer og salver for irritert hud med nevrodermitis eller psoriasis. Det samme gjelder for vitaminene og alle andre verdifulle næringsstoffer.

Men også hundrevis av mange andre oljer gir en overraskelse når man presser de selv. Både i smak, utseende og tekstur. På bildet over ser du solsikkeolje fersk presset, i midten etter at oljen ble suget av fra bunnslammen og til høyre etter raffinering, som vi kjøper den i butikken.

Men å lage oljer selv er virkelig en sysifus oppgave. Særlig solsikkeolje som jeg har nevnt ovenfor og som jeg absolutt ville ha til å smøre på et eksem. Og til å gjøre utfordringen fullstendig ville jeg bruke våre EGNE solsikkekjerner rett fra hagen.

Første utfordring er å høste solsikkekjerner ute i hagen min. Det gikk forsåvidt greit, men hvordan få de små frø ut av skallet uten å bruke mye tid med å skrelle en etter en. Løsningen fant jeg på nettet i denne beskrivelsen. Det gikk ikke så smidig hos meg, som på bildene der, men det funket likevel overraskende bra.

Etter 3 dager med tørking tok jeg fram oljepressen min som jeg fikk i gave for noen års siden og begynte seremonien.

Industrien klarer å presse ut opp til 400 ml olje fra et kilo skrelte solsikkefrø. Presser man hjemme, så må man nok realitetsorientere seg litt og nøye seg med ca 200 ml. Særlig hvis man ikke har en finere maskin som varmer opp og bare presser kaldt Til gjengjeld har man et olje med alle vitaminer, næringsstoffer verdifulle fettsyrer og ikke minst SMAK.

Vanlig industriell processert solsikkeolje blir varmet opp til 200 grader, raffinert og mister alle vitaminer, næringsstoffer og smaker ingenting. Dette øker holdbarheten betraktelig. Det samme gjelder alle de andre rimelige oljer vi kjøper.

Pressingen selv er et lek med en maskin. «Traktoren» min er av middels prisklasse og elektrisk og heter ROMMELSBACHER OP 700, bestilt og kjøpt på Amazon i Tyskland som også leverer til Norge. Videoen i bildebeskrivelsen viser hvor enkelt det er å presse olje selv. Bare klikk på det runde tegn på toppen av siden og velg språk. Det gis også rimeligere manuelle utgaver, som denne, men også litt mer avanserte med varmelelement som er mer som denne Rolls Roycen

Etter pressingen er oljen veldig mørk og det må stå i noen timer, slik at bunnslam kan sette seg, hvis man vil ha et helt klart olje.. Så heller man det forsiktig i et glass slik at de faste andeler på bunnen ikke følger med.

De chips som kommer ut fra pressen inneholder fortsatt litt olje og er utmerket til å steke i stekeovn i noen 10 minutter. Med en liten dryss salt er det gode og sunne snacks.

Mitt fasit er at oljepressing er morro og tilfredsstillende når man kan forkynde at oljen ble hjemmelaget fra å så frøet, pleie og høste solsikker eller andre vekster/nøtter til å presse oljen. Og som med alt man lager selv, vet man at produktet man har er bare av de beste råstoffer, naturlig, fersk og uforfalsket. Ren luksus altså :-). Også oljer som det ‘flytende gull’ linolje som nedbygger næringsstoffer veldig kjapt, vil jeg presse selv og bruke helt fersk i framtiden. Særlig linolje er en nesten glemt husmiddel med mye Omega-3 fettsyrer. I naturmedisin blir den anbefalt til forbedring av hjernefunksjoner, blod, slimehinner, og som betennelsesdempende mm. Men igjen bare når det er helt fersk og har alle antioksidanter i godt behold.

Rå i salater, kremer eller pur er det helt utrolig bra med helt ferske kaldpressete oljer og et eventyr å oppdage smaken av de når de er rett fra pressen. Jeg ville ikke miste de på salat og som det lille ekstra i kremer, salver osv.

Men til å lage alle oljer selv på lang sikt er utbyttet definitivt for små til å lage ALT steke- og matolje selv, hvis man bare har vanlig hage og bare kan dyrke noen få ting.

Share this post