Hexe-BG-weiß

Lanolin (vannfri)

Dronningen av råstoffene til kremer og såpelaging for tørr og sensibel hud. Også i leppepomader er det fuktighetsgivende lanolin første i rangstigen. Ingen annen fett eller olje viser høyere inntrekningsevne og fuktighetsgivende kapasitet.

90.00 kr299.00 kr inkl. Mva

Beskrivelse

Et veldig spesielt og verdifullt stoff i hjemmelaget kosmetikk, særlig for kremer om vinteren og for babyer/barn..Lanolin blir vasket ut av fåreull og sentrifugert ut av vaskevannet og er derfor egentlig et biprodukt av ullproduksjonen. Sånn blir det ikke bare vunnet uten dyreplageri men, idet man bruker den, løser man problemer som kunne oppstå for miljøet hvis man bare hadde kastet vaskevannet.
Lanolin blir produsert i talgkjertlene av får og beskytter dens hud og ull mot vær og vann. På samme måte beskytter den huden (og håret) vår mot skadestoffer i luften og ekstreme temperaturer. Den trekker inn veldig bra og veldig dypt fordi dens struktur er veldig likt vår egen talg.
Betegnelsen lanolin har man ikke brukt lengre enn ca siste 100 år, men selve stoffet var allerede kjent i Antiken.
I dag blir den brukt i kosmetikk, vaskemiddel, farmasi etc.
Hittil trodde man at de pleiende og mykgjørende egenskaper er bare innbilning, og at vaseline virker like bra, men nyere forskninger motbeviser denne antakelsen. Innvirkning på menneskelig hud ble testet og målet og man fant at lanolin virkelig har en veldig helt uvanlig høy mykgjørende virkning (emoillant).
Rynker og sprekker blir betydelig flatere og forsvinner. Sprukken hud på hendene fylles opptil 40% etter bare 1 times innvirkningstid. Sammenlikner man disse resultater med resultatene av syntetiske fett som vaseline og Isopropylmyristat/ -palmitat esterblandinger, ser man en tydelig overlegenhet av ullfettet og dens derivater.
Hudoverflaten, dybde av rynker og sprekker ble målet opp eksakt før og etter bruk og slik kunne man se forandringene tydelig.

Lanolin er også substansen som trekker in dypest.
Hovedforskjellen med vaseline og også mange organiske plantebaserte fetter er vannlagringskapasiteten av lanolin. Den kan man enkelt teste selv idet man smører et tynt lag på et glass og hoder det under vann. Filmen mister transparensen oyeblikkelig fordi lanolin tiltrekker og forbinder seg med vannet.
Slik virker det også i huden. Den holder fuktigheten og gjør den glatt, mens den også danner et beskyttende lag på hudoverflaten.
At den lagrer vann, gir den også en del emulgerende egenskaper, dvs man trenger mindre emulgator i kremer som inneholder lanolin.

Lanolin blir mest brukt i vinterkremer, leppepomader, sårsalver og barnekremer. Men også når man vasker ulltøy, gir 1/2 teskje lanolin i vaskemaskinen ullen sin mykhet og sine vannavvisende egenskaper tilbake.

Lanolin kan blandes fritt i kremer, lotioner, salver, bodymelts og leppepomader. I hårpleieprodukter blir den brukt mot skadet hår. Men også i milde såper har den sin plass.

INCI:
Lanolin anhydrid
Bruk: såpe, kremer, salver, lotioner, hårpleie, leppepomader, bodymelts, badepraliner

Produktdetaljer:

Opprinnelse: fåreull
Utseende: fast, lett, (som vaseline) lysebrun

Forsåpningstall: 75 mg NaOH/g, 105,2 mg KOH/g

Jodtall: 28-36
Flammepunkt: > 200 °C
Smeltepunkt: 38 – 44 °C
Absorpsjonsevne av vann:  min 200%

 

 

Tilleggsinformasjon

gramm

100, 500