Hexe-BG-weiß

Kakaosmør, renset (Pellets)

Kakaosmør er fettet som blir presset og filtrert av skrelte og malte frø av kakaotreet. Det opptil 15m høye treet kommer opprinnelig fra de tropiske deler av Sør-Amerika. I dag blir den også dyrket i Afrika, Sri Lanka, die Filippinene og Ny-Guinea. Skånsomt rensing fjerner insekter, fremmet- farge- og luktstoffer, slik at det bare forblir ren kakaosmør, med fast konsistens, lysegul farge og lett sjokoladelukt. Den flytende kakaosmør blir sprayet i dråper, som danner pellets når de avkjøler. Kakaosmør-pellets er veldig god egnet til hjemmelaget naturlig kosmetikk. Bla gir de en herlig konsistens til pleiende myke kremer.

76.00 kr249.00 kr inkl. Mva

Beskrivelse

 

I kakaosmør finnes det omtrent like mye deler olje- og stearinsyre, 23-31% palmitinsyre og ca 2-5% linolsyre. Den har en relativ hard konsistens og lukter delvis tydelig som kakao/sjokolade.
Kakaosmør virker bra mot betent eller irritert hud, og gjør huden myk og glatt. Derimot er den mindre godt egnet for fettende hud og ved urenheter fordi den danner en liten fettfilm på huden som kan forverre problemet.
I kremer i forbindelse med lysolecitin/lecitin er ikke det et stort problem, fordi den blir låst opp mye mer enn med syntetiske emulgatorer og virker derfor lettere.

Typisk for emulsjoner med kakaosmør er også at de herder helt ut først etter 1-2 dager. Dette på grunn av den kristalline strukturen av kakaosmør. Fordi den inneholder nesten ingen phytosteroler, er vannforbindelsene minimale. Man deler den opp i 6 forskjellige kristalline strukturer, hver med sin eget smelte- og herdepunkt og en viss temperaturfølsomhet. Den laveste smeltepunkt av formene ligger på 17 grader, den høyeste på 34-35 grader. Men hvis man varmer den opp for mye, så dannes den ustabile kristallgittere og den blir faktisk ofte hardere igjen som sideeffekt. Særlig til slutt kan det ferdige produktet mot all forventning bli riktig hard istedenfor kremet. Også synker smeltepunktet av slik behandlet kakaosmør enhetlig til ca 30 grader.
Derfor er det optimalt å smelte kakaosmør på litt over 33,5 grader, men ikke mer enn 36.
En god triks er å pode den, som man gjør i profesjonelt sjokoladeproduksjon. Man smelter opp bare 50%-80% av kakaosmør og rører resten inn når den er flytende. Dette blir gjort til å få det ferdige produktet ‚smeltende’ på tungen, hvis det er sjokolade, og på huden hvis det er kakaosmør i, for eksempel en body-melt.
Blir den for varmt mens man smelter den inn, så kan den likevel reddes idet man rører kontinuerlig til temperaturen er nede igjen.
Noen ganger danner det seg en liten hvit film på kakaosmørstykker/perler. Den betyr oftest bare at smøret er utkrystallisert, men har ingen innvirkning på kvaliteten. Årsak til det er lagring i for lave eller høye temperaturer osv. Det kan hende at denne ‘frosten’ også kommer til å dukke opp på det ferdige produktet, men det er da bare et optisk problem, for eksempel på massasjebars/bodymelts.

INCI: Theobroma cacao seed butter
Bruk: Kremer, såpe, lotioner, bodybutter, bodymelts, leppebalsam, hårkurer, badesalt, badepraliner

Produktdetaljer:

Opprinnelsesland: Vestafrika / EU
Utseende: lysegul
Flammepunkt: > 288 °C
Forsåpningstall:  138 mg NaOH/g, 195 mg KOH/g
Jodtall: 38

Tilleggsinformasjon

gramm

100, 500, 700