Del 1 av dette blogg-innlegget finner du her
Biebrød er den mest verdifulle næringskilde for biene ved siden av honning.
Mens honningen leverer hovedsakelig karbohydrater, er biebrød, eller perga som det også blir kalt, SMEKKFULL med proteiner, vitaminer, mineralstoffer og mange bioaktive stoffer som antioksidantier og ikke minst melkesyrebakterier som vi trenger så sært.
Særlig siden maten vår ble mer og mer ultraprossessert mangler kroppen vår den riktige bakterier i tarmen og de riktige naturlige næringsstoffer.
Syntetiske næringsstoffer og vitaminer kan ofte ikke tas opp, da kroppen vår er bygd til å omarbeide «ekte» naturlige stoffer
Ser man på helsefremmende virkningen, spiller biebrød i «en betydelig høyere liga» enn vanlig bipollen. Det gjelder både for bier og mennesker. Med fermenteringen ble det harde skallet som omgir hver pollenkorn biologisk oppløst slik at organismen kan ta opp næringsstoffene mye enklere og bruke de mye mer effektive. Ingen av næringsstofferne går «tapte», som med vanlig bipollen.
Innholds- og virkestoffer
Selve innholdsstoffer åpenbarer noe helt fantastisk som ellers sjeldent finnes i naturen. Bare 100g biebrød inneholder mer proteiner enn 7 hele egg. Hele 24 aminosyrer, mineralstoffer som Kalium, Kalsium, Magnesium, Mangan, Sink, Kobalt og mange flere, Avrundet blir «næringsbomben» med mange vitaminersom hele B-gruppen, C, H, P, E mfl. I tillegg kommer det de spesiell sunne flavonoider, antioksidanter, hovedsakelig Quercetin og Rutin.
1650 kJ/393 kcal /100g
Karbohydrater: 59g /100g
Protein: 16g /100g
Fett: 9g /100g
Svovel, Mangan, Klor
Vitaminer B1 til B12, C, D, K, E, K, P, provitamin A
diverse Hormoner
antibiotiske substanser
Ensymer som Amylase, Lactose-Dehydrogenase, Diastase, Oxireduktaser Phosphataser, Sacharaser, Trypsin, Isomeraser, Lyaser, Pectaser, Ravsyre-Dehydrogenase, Katalaser.
videre inneholder biebrød Alpha-Amino-Smørsyre, Brassin, Cholin, Flavonoider, Crocetin, Aminer, Auxiner, Gibberelin, Guanin, Hexodecanal, Lecithin, Lycoper, Pentoser, Tarpen, Vernin, Hypoxanthin, Kininer, Xanthin, Xanthophyllin, Zeaxanthin og andre.
22 % Proteiner
20% forskjellige reduserende sukkerarter (bla druesukker, fruktsukker)
12% aminosyrer som Valin, Arginin, Asparagin, Cystein, Glutaminsäure Histidin, Hydroxyprolin, Isoleucin, Lysin, Methionin, Phenylalanin, Prolin, Serin, Threonin, Trypsin, Tryptophan, Valin, Vitellogenin og andre
2-4 % Kalium
1-2 % Jern
1-2 % Magnesium
1-1,5 % Kalsium
0,2-1 % Silisium
1-1,5 % Fosfor
Anthocyaner
Flavonoider
Terpene
og mange andre antioksidanter og sekundære plantestoffer
Bruk av biebrød
I grunn er biebrød altså som bipollen, men med den store forskjellen at innholdsstoffene tas opp mye enklere av kroppen. Ved siden av vitaminene sørger hovedsakelig aminosyrene og proteinene at man føler seg «sterkere» etterhvert
I 1964 konstaterte det amerikanske landbruksministeriet at et menneske med 72 kg kan overleve med 1 teskje biebrød eller (1 spiseskje bipollen) og 1 spiseskje honning, veldig lenge uten særlige mangelsymptomer. Dette var selvfølgelig ikke særlig populært i industrien som lager både kosttilskudd og ikke minst proteinpulver til idrettsutøvere. Så papiret forsvant igjen i nederste skuffa, rett noen uker etter at det ble publisert.
Likevel vet vi fra feks Muhammad Ali, og Lasse Viren (The flying Finn) at de brukte bare biebrød og pollen for å holde seg i form. Fra Muhammad Ali ble det fortalt at han spiste det hele tiden som et barn spiser godis, mens Lasse Viren hadde til og med «Bee-Power» skrevet på shirtet når han vant sine mest spektakulære løp. (link )
Idag brukes biebrød i diverse klinikker blandt annet til rekonvalescens, i gamlehjem osv osv.
Også mot mot diverse tumorer, fordi ved siden av den antitoksiske virkningen, har biebrød vist å ha også en cytotoksisk virkning på celler av bestemte kreftarter.
Også blodverdiene blir bedre, særlig når det gjelder leucocytter og hemoglobin.
De fleste studiene samles på siden Apitherapy News: Bee-Collected Pollen
der finner du også linken til denne omfattende beskrivelsen
Privat bruk omfatter rett og slett næringstilskudd, enten året rundt eller særlig om vinteren til å unngå influensa eller forkjølelse med et sterkere immunsystem, eller som detox-kur om våren.
Det har også alltid vært tradisjon i Alpene med en 6-ukers kur i året for menn fra 40 og oppover for å ummgå sykdommer som prostatitis mfl. Først for noen år siden kom det også forskningen etter, og bekreftet det som folk fra gamle tider alltid har visst før. (Link)
tradisjonelle anbefalinger av biebrød
- avgiftning/detox
- hemmer aldringsprosessen
- hjelper mot stress og virkninger av den på kroppen
- fremmer apetitt
- virker hindrende mot arterieforkalkning
- lindrer proplemene i menopause og PMS
- støtter kroppen når man er på diett
- hjelper mot potensproblemer
- hindrer prostatitis
- fremmer gallesekresjon og støtter leveren
- regulerer mave-tarm-trakten med sine probiotiske bakteriekulturer
- styrker immunsystemet
- forbedrer blodverdiene
- hjelper ved mental utslitthet
- fremmer allmen energi
- lindrer symptomer av fibromyalgi og parkinsons.
- fremmer allmenn prestasjonsevne og formen
Dette er bare noen områder for bruk av næringsstoff-komplekset biebrød/perga.
Vikingene erkjente allerede i gamle tider betydningen av den og at de kunne forebygge mangelernæring. Uten at de virkelig visste om bakgrunnen, innholdsstoffene eller riktig inntak og dosering.
Dosering av biebrød
Biebrød skal spises. Som med ALLE produkter fra bikuben, anbefaler vi å først spise 1 eneste korn for å være sikker på at man ikke er allergisk. De fleste terapeuter anbefaler en dose av 9 til maks 12 korn pr døgn. Barn får da halvparten. HUSK at den er smekkfull med næringsstoffer og overdosering kan fort føre til diaré, hvis kroppen er ikke vant til det. Dosen kan deles opp i 2-3 deler som man kan ta i løpet av dagen, altså for eksempel før hver måltid.
His du har en sensitiv mage, anbefaler vi å først prøve om hvordan den ragerer til en slik konsentrert næringsbombe før du har spist noe. De fleste strør biebrød i müsli eller joghurt.
Alltid oppbevar biebrød tørr i en lufttett beholder og helst litt kjølig og mørk, for at den ikke drar ut fuktighet fra luften i omgivelsen og forderver, og at den beholder alle verdifulle innholdsstoffer. Oppbevarer man det riktig er det holdbart i mange år.
Du kan kjøpe ekte NORSK biebrød fra våre bikuber i Østfold og Buskerud i vår nettbutikk
HER
Vennligst vær forsiktig, da alle biprodukter kan utløse allergiske reaksjoner.
Denne artikkelen er til neutral og personlig informasjon og danner ingen grunnlag for en diagnostisk eller medisinsk anbefaling.
Den erstatter på ingen måte konsultasjon/behandling av en lege!
Vi tar ingen ansvar for fullstendighet og aktualitet av de gitte informsjoner forsikrer at de baserer på anerkjente studier.
Derfor tar vi ingen ansvar for mulige skader, ulemper og reaksjoner som oppstår ved egenbehandling.
Del 1 av dette blogg-innlegget finner du her